Velkommen til neste åpnende og kreative samtale i Forum for psykologi og filosofi!
Vi inviterer litteraturviter og førstelekter Øystein Tvede til å dykke ned i René Girard og hans tanker om hva som driver våre sosiale interaksjoner. Med et blikk preget av kompetanse på historie, litteratur og antropologi utfordrer han oss til å se begjær i en sosial kontekst. Har du noen gang merket at du ønsker noe fordi andre rundt deg ønsker det samme? Girards begrep for dette er «mimetisk begjær». Med Girard kan vi si at det også er slik med konflikter, at vi automatisk trekkes inn i sosiale krefter som er større enn oss selv. Girards tenkning gir oss innsikt i de skjulte kreftene som binder grupper og samfunn sammen, og forklarer hvordan vold, forfølgelse og destruktive spiraler kan oppstå og opprettholdes. Innsikt i disse mekanismene er skrikende relevant i samtidens geopolitiske bilde, så vel som i de nære personlige relasjonene.
Ifølge Girard har syndebukk-mekanismen en sentral prosess for å forstå hvordan menneskelige samfunn håndterer konflikter. Når en krise truer, rettes frustrasjonen mot et «skyldig» offer som utstøtes for å gjenopprette orden. Der Freud brukte myten om Oidipus Rex til å anskueliggjøre underbevisste drifter i menneskelige relasjoner, ser Girard den samme myten som et eksempel på kollektiv vold mot et uskyldig offer – et fenomen som i følge Girard går igjen i mange myter, så lenge vi leser dem på «riktig» måte.
Ingen fullverdig samtale om Girards syndebukk uten å fremheve at påskefortellingen for ham en unik betydning i vestlig kulturhistorie. I stedet for å rettferdiggjøre volden mot et offer, viser de kristene evangeliene en radikalt annerledes fortelling: Kristus, som uskyldig offer, avslører voldens meningsløshet. Jesus spiller ikke rollen som den skyldige syndebukk, og på den måten bryter kristendommen syklusen av vold som har preget menneskelige samfunn gjennom historien. Ved å ta parti med offeret, ikke mobben, forandrer denne fortellingen offerets rolle i vår kulturelle bevissthet. Kristus som det uskyldige offer er derfor ikke bare en religiøs figur, men et symbol på hvordan vi kan forstå og avsløre voldens plass i våre samfunn.
Vi vil sammen utforske hvordan menneskelig atferd kan forstås på nye måter gjennom Girards perspektiv, og åpne opp for refleksjoner om vår sosiale verden.
Som alltid er målet vårt å skape en arena for å diskutere de store idéene og tankene det ikke alltid er rom for i hverdagen.
Vel møtt til Tøyengata 36B, hos Waade. Vi håper å se deg mandag 28. oktober!